Our stories

donderdag, 26 oktober 2017 2:58

Anything that can go wrong …

Herken je ‘m? Murphy’s Law.
"Anything that can go wrong, will go wrong" - Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan.

De afgelopen weken is Murphy al regelmatig geroepen hier op de kantoor. En steeds als we denken dat het dan nu wel 'klaar zal zijn met die wet van hem', lukt het somehow toch om nóg iets tegen te laten zitten. Zo ook vandaag.

Ik neem jullie mee in onze ehhh… “Murphy-order”.
Enorm goed op tijd geven we eerder dit jaar een van onze inkooporders door. Er is wat vertraging op de lijn, maar die verontrust ons geenszins, we hebben immers een goede tijds-marge. Maar dan: 2 van onze kleuren zijn verkeerd geverfd en zijn niet zwart en donkerblauw. Althans, ja wel, maar aanzienlijk ánders van kleur. Oke, nog geen dikke paniek: opnieuw verven. En dan komt Murphy om de hoek kijken: overheids-regels die zorgen voor vertraging bij de fabriek, dan een feestweek in Azië waardoor er ruim een week niet gewerkt wordt, uiteraard meer drukte door vertraging van orders, dan vertraging in de luchtvracht door geen-dinsdag-vlucht-optie, als bonus een douane-controle en dan - als kers op de taart - een vertráging in die douanecontrole omdat de zending nog niet compleet in de loods van de vervoerder blijkt te staan.

 

We vloeken niet in een blog, maar je begrijpt … het is wel eens gezelliger geweest op kantoor …


Een paar weken terug geef ik aan een blog te zullen schrijven over Murphy’s Law. Het komt er niet van, tot vandaag als hij weer z’n gezicht laat zien en ik - all dressed om dozen te sjouwen - me af zit te vragen hoe het in gódsnaam toch mogelijk is dat er toch nóg wat vertraging op de lijn komt.

Bij gebrek aan die dozen om te sjouwen, besluit ik Murphy ‘onder ogen te komen’. Ik Google en lees dat we het hebben over Edward A. Murphy, 1918-1990 (niet eens zó lang geleden trouwens). Meneer Murphy was ruimtevaartingenieur en zijn 'law' komt voort uit een conclusie na een bepaald onderzoek, te weten: “als er meerdere manieren zijn om iets te doen, en één daarvan zou resulteren in een ramp, dan zal iemand het op die manier doen”. Ik leer dat Murphy’s Law er de reden van is dat medicijnen altijd meermaals worden gecheckt met de namen op recepten. (Wijsheid!) En Murphy’s Law lijkt min of meer per abuis te zijn ontstaan en is oorspronkelijk anders bedoeld dan hoe hij nu vaak gebruikt wordt. Afijn, dat even terzijde.

De bekendheid van de zo bekende Murphy’s Law komt na een persconferentie met een testpiloot, waarin hem gevraagd wordt hoe het komt dat er nooit slachtoffers zijn gevallen tijdens de gevaarlijke testen. De piloot geeft aan dat ze rekening hebben gehouden met Murphy’s Law; dat alles wat fout kan gaan ook fout zal gaan. Met andere woorden: als je tijdens een belangrijk project altijd rekening houdt met alles wat er maar mogelijk mis kan gaan, voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan.


Nu ben ik een voorstander van de knelpunten onder de loep nemen en daar rekening mee te houden, maar zeker niet om ‘álles wat fout kan gaan’ te gaan analyseren. Met andere woorden: goed kijken, ervan leren, corrigeren en weer doorgaan. Mórgen dan toch echt - mag ik aannemen - die zending ophalen en als de wiedeweerga uitpakken, overpakken en versturen. En door. Conform Murphy's wet zou de bestelbus om morgen de vracht mee op te halen nog dienst kunnen weigeren, maar daar hebben we een plan B voor. Fingers crossed dat de computer van de douane niet crasht. Klaar even met Murphy, door naar de leukere wetten; de Wet van Aantrekking bijvoorbeeld. Daarover later meer.

Voor nu, vergeet Murphy, focus op de leuke dingen en maak er een goed weekend van! 🍀